Golftävlingar

När det gäller golf  för herrar, så talar man främst om de fyra ”major” tävlingarna; PGA-mästerskapen, US Open, British Open och Masters. I dam klassen så är det British Open, LPGA-mästerskapen, US Open och Nabisco-mästerskapen som gäller.

Quiet sign in golf tournamentInom dessa tävlingar kan spelarna vinna stora summor i prispengar och hel del prestige.

Den som vinner alla fyra tävlingar under ett kalenderår kammar hem golfens ”Grand slam”. Bobby Jones är den ende som hittills klarat av att ta en ”Grand”. I nutid så är det Tiger Woods som varit närmast att klara den bedriften. Men han behövde två år på sig, så det räknas inte som en riktig ”Grand slam”. Damerna har varit nära denna prestigefyllda utmärkelse år 1950, då Babe Zaharia vann 3 majors under ett år.

Masters är en tävling för inbjudna spelar, som hålls varje år på Augusta National Golf Club, i Georgia, USA. Bobby Jones och Cliffords Roberts grundade tävlingen. Det finns speciella regler för publiken. De får till exempel inte ha någon reklamlogga på vattenflaskorna eller ta med sig några böcker. Om du är ute efter en biljett till Masters så får du bereda dig på att vänta ett tag, det är nämligen en kö på femton år. Det här är en av världen svåraste tävlingar att få en biljett till.

US Open öppnades år 1895 och spelades av en amatör och tio proffs. Priset var en guldmedalj och 150 dollar. De första åren ansågs tävlingen mest vara för amatörer. Men med åren ökade intresset och prestigen.

British Open är världens äldsta golftävling. År 1860 hölls den första tävlingen mellan professionella spelare. Segraren Willie Park Sr, vann ett rött läderbälte med silverspänne som han fick behålla ett år innan det var dags att överlämna det till nästa vinnare. Numera hålls tävlingen årligen i Storbritannien och bältet har bytts ut till en silverkanna som vandringspris.

PGA-Mästerskapet arrangeras av Professional Golfers Association of America och hade sin premiär 1916. Tävlingen är enbart för inbjudna spelare och är en slagspelstävling. Jim Barnes var den första vinnaren och han fick 500 dollar i prispotten. Idag får segraren ett miljonbelopp. Den som vinner PGA får dessutom fritt deltagande i alla tourtävlingar i Amerika, livet ut.