Spela golf lite annorlunda – roliga tävlingar och regeländringar

När man åker på en golfresa ska man stå och slå bollar varje dag. Även om man älskar sporten kanske det blir tråkigt att spela på samma sätt hela tiden. Lite variation skadar aldrig. Och det finns faktiskt sätt som kan liva upp golfrunda och göra den till någonting helt annat.

golf

Fyrboll

Först och främst, är man van att bara spela singel kan man få mycket nöje av att prova fyrboll. Alltså att spela med en partner. Man har fortfarande bara en boll så man får turas om att slå från tee och slår varannan gång på banan. För nybörjare kan det vara kul att spela fyrboll, eller ”foursome”, eftersom man kan få råd och ha någon att prata med under golfrundan.

Man kan också spela matchspel där man är flera par mot varandra. Varje hål blir därmed en liten tävling där paret med minst antal slag vinner. Spelet fortgår till dess att ett lag eller person leder med fler hål än vad som finns kvar på banan. Man kan alltså spela i par men ändå vinna som enskild person, beroende på hur man registrerar poängen.

Group Of Golfers Walking Along Fairway Carrying Golf Bags

Snörtävlingen

Snörtävlingen lämpar sig bäst när det inte är så många andra på banan. Det är speciellt utformat spel för dem med högt handicap. Man får en bit snöre som är lika många meter långt som ens handicap. Vill man flytta bollen från en sanddyn eller få bollen i hålet utan att putta, klipper man av en bit av snöret. Den avklippta biten ska vara lika lång som längden bollen flyttas. På så sätt kan de med högt handicap spela mot dem med lågt eller så använder man det bara som ett lite roligare sätt att golfa på. Vinnaren är så klart den med flest meter snöre kvar.

Pokergolf

Det här är en härlig kombination av poker och golf. Man ska få den bästa pokerhanden av alla som spelare på banan. För att spara på rätt sorts hand är det bra idé att lära sig en del om handrankning inom poker innan man sätter igång. Varje spelare lägger in ante och får ett spelkort. Varje putt som leder till att man sätter bollen ger en ännu ett spelkort från leken. Måste man putta mer än en gång måste man lägga in ännu en slant. Puttar man mer än tre gånger förlorar man ett kort från handen.

Efter spelrundan ser man hur många kort alla har och försöker skapa den bästa pokerhanden med dessa. Bästa hand vinner hela potten.

Scramble

Scramble, som betyder ”blanda”, är en annan version av fyrboll där man kan vara flera spelare på varje lag. Vi rekommenderar dock att man inte är fler än fyra per lag, annars kan spelet ta väldigt lång tid.

Varje spelare får varsin boll och slår från tee en efter en. Sedan bestämmer man vem som slagit den bästa bollen och fortsätter från den. Sedan slår alla spelare på laget från den platsen och bestämmer återigen vem som gjort det bästa slaget. Detsamma gäller när man kommer in på greenen. Man räknar bara de slag som man bestämmer sig för att följa, resterande slag från andra spelare räknas bort.

Detta är en väldigt bra spelform om man är många som ska spela och alla har olika spelstandard. En lag med både högt och lågt handicap kan få ett lågt resultat. Det är också en chans för bra och mindre bra spelare att kunna spela ihop utan att utkomsten är självklar. Så klart är det en möjlighet för mindre bra spelare att få nyttiga tips och ta lärdom av de mer erfarna spelarna. Kanske ett sätt att introducera hela familjen till ens favoritsport?