Svenska golfspelare genom tiderna

Golf har länge varit en populär sport i Sverige och genom åren har vi också producerat ett antal spelare som också slagit igenom internationellt. Här nedan tar vi en titt på några utav dessa.

Golfare på greenen

Annika Sörenstam

Den mest kända och tveklöst också den mest framgångsrika svenska golfspelaren genom alla tider är Annika Sörenstam, som även tillhör en av de mest kända golfspelarna över huvud taget. Efter att ha debuterat som proffs år 1992 började den ena stora segern efter den andra att radas upp. Den första så kallade majorn kom år 1995 när hon vann US Open, en tävling i vilken det blev seger även året efter.

Totalt blev det för Annika Sörenstam hela 86 segrar under karriären, varav åtta majors. Dessutom vann hon Jerringpriset två gånger, 1995 och 2003, och blev 1995 också belönad med Svenska Dagbladets bragdmedalj.

Henrik Stenson

Henrik Stenson är Sveriges mest framgångsrike manlige golfare genom alla tider. Sedan debuten som proffs år 1998 har det blivit totalt 15 segrar, varav fyra på den amerikanska PGA-touren.

Hans mest framgångsrika år hittills var utan tvekan år 2013 när han både kom tvåa i The Open Championship och några veckor senare också trea i PGA-mästerskapen. Detta tillsammans med några vinster på PGA-touren och Europatouren gjorde att han så småningom gick upp på en tredjeplats på den totala världsrankingen, vilket är den högsta placering som en svensk manlig golfspelare haft någonsin.

Jesper Parnevik

Näst efter Henrik Stenson är troligtvis Jesper Parnevik den mest framgångsrike svenske manlige golfspelaren. Totalt har han genom karriären vunnit 13 segrar, varav fem på den amerikanska PGA-touren. Två gånger har han varit tvåa i The Open Championship, 1994 och 1997. Bägge gångerna har han lett tävlingen, 1994 till och med inför det avslutande hålet, där han dock spelade bort sig.